Zážitky z medzinárodnej výstavy WETENSCHAPS EXPO SCIENCES 2010 v BRUSELI.

V belgickom hlavnom meste Brusel sa v dňoch 21.- 25.apríla 2010 uskutočnila medzinárodná výstava študentských vedecko-výskumných projektov s názvom WETENSCHAPS EXPO-SCIENCES 2010. Jej garantom je národná organizácia JEUNESSES SCIENTIFIQUES DE BELGIUE, ktorá každý rok pripravuje veľké stretnutia mladých vedcov za účelom prezentácie výsledkov práce mladých ľudí, či z klubovej alebo záujmovej činnosti v oblasti vedy a techniky.  Na tejto výstave Amavet klub 844 –Legomaster a ZŠ Š. M. Daxnera reprezentovali dvaja deviataci, ktorí opisujú svoje zážitky počas pobytu v Belgicku.
 
21.4.2010 (streda)
V skorých ranných hodinách sme vyrazili z Rimavskej Soboty a začal sa tým  napĺňať náš sen o ceste  do Bruselu. Nakoľko do Bratislavy sme dorazili o trochu skôr, mali sme chvíľu čas a navštívili sme AUPARK. Po 11- tej sme sa stretli s naším sprievodcom z AMAVETU Mirom Janotkom a Zuzkou (autorkou ďalšieho projektu). Naložili sme všetky potrebné veci do auta, rozlúčili sa s rodičmi a začala sa dlhá cesta do Bruselu. Počas jazdy sme zažili kopec zábavy. Nakoľko sme prechádzali cez viac štátov Miro nám okrem šoféra ( nakoľko náš let kvôli popolčeku zo sopky zrušili) robil aj sprievodcu. Získali sme od neho veľa nových vedomostí.
22.4. 2010 (štvrtok)
Nad ránom okolo 01.30 hod. sme po dlhej ceste Európou dorazili do našej cieľovej stanice Bruselu. Organizátori nás čakali, pridelili nám izby a mohli sme ísť  spať. Ráno sme mali naplánované menšie nákupy, po ktorých nasledoval piknik v parku. Tam sme spoznali nových priateľov z rôznych štátov sveta ( Mexiko, Malta, Ukrajina, Francúzsko, Španielsko,  Nemecko, Rusko, Česko, Belgicko atď.) a  taktiež Antoineana ktorý medzinárodnú súťaž organizoval. Po obede nás rozdelili do skupín a pozvali nás na návštevu prírodovedného múzea. V skupine sme boli so Zuzkou, s Čechmi a s dvoma Ukrajinkami. Prehliadku Bruselu nám sprostredkovala kamarátka Denisa.  Bol to pre nás nezabudnuteľný zážitok , pretože sme sa prvýkrát viezli metrom. Prechádzali sme popri budove Európskeho parlamentu, videli sme katedrálu, kráľovský palác, mestský park. Navštívili sme Atómium odkiaľ bol nádherný výhľad na Minieurópu. Po prehliadke sme išli na večeru (gyros s hranolkami a bohatou oblohou). Do hotela sme sa vrátili až po polnoci unavení, ale plní krásnych zážitkov.
23.4.2010 (piatok)
Ráno nás všetkých čakalo rozloženie posterov na mieste konania EXPO. Začala sa výstava (ktorej sa zúčastnilo asi 150 vedeckých a technických projektov) a prichádzali prví záujemcovia o náš projekt. Všetkým záujemcom o náš projekt Alternatívne zdroje energií –  SLNEČNÁ ENERGIA sme sa snažili v angličtine (samozrejme občas s Mirovou pomocou J) vysvetliť jeho podstatu. Ani sme sa nenazdali a nastal čas obeda. Dostali sme bagety. Boli chutné. Po obede sme pokračovali v  prezentácii. Prezreli sme si aj ďalšie projekty, ktoré nás veľmi zaujali. Po dlhom dni nasledoval kultúrny večer, kde každý predstavil svoju  rodnú krajinu. Rozdali sme veľa  pamiatkových vecí o Slovensku, a veľmi nás potešil značný záujem  o našu prekrásnu krajinu.
24.4.2010 (sobota)
 Bol to náš posledný deň na EXPO. Návštevníci výstavy chodili a my sme prezentovali.  Pravdupovediac sa nám tam veľmi zapáčilo a chceli sme ešte na pár dní zostať. Nebáli sme sa ani jazykovej bariéry, ktorú nám pomáhali zdolávať priatelia. Zapáčilo sa nám mesto a život v ňom. Vidno že platí iné mesto, iní ľudia a iný spôsob života. Večer sme poskladali  projekty a išli  sme na večeru do reštaurácie, ktorá bola na námestí. Poslednýkrát sme sa videli s našimi novými priateľmi. Pri večeri sme sa rozprávali, aké zážitky nám priniesli  tri dni strávené v Bruseli. Po večeri sme sa s každým pofotili na pamiatku, aby sme mali na čo spomínať. Vypýtali sme si kontakty (e-mail, facebook, skype).
25.4.2010 (nedeľa)
Rozlúčili sme a šli sme na hotel. Skoro ráno sme vstávali na dlhú cestu domov. Po 14 hodinách cesty sme boli v našom hlavnom meste. Tam nás už čakali Danovi rodičia.  Rozlúčili sme sa s Mirom a Zuzkou a pomaličky sme išli domov. Do Rimavskej Soboty sme dorazili okolo polnoci a jediné na čo sme vtedy mysleli bola posteľ.
 
 Ostali nám krásne spomienky a veríme, že nové priateľstvá a skúsenosti, ktoré sme získali vďaka súťaži v Bruseli vydržia, ostanú a pribudnú i ďalšie.
Touto cestou by sme chceli osloviť všetkých, ktorí majú nejaké nápady a chuť pracovať na projektoch, aby sa do toho pustili. Odmenou im budú nielen rôzne úspechy, skúsenosti a nové kontakty na ľudí, ktorí sa venujú podobným prácam, ale aj iné poznatky, ktoré načerpajú počas svojho úsilia. Začať sa dá kedykoľvek, informácie nájdeš na webe: www.amavet.sk
FVT (Festival vedy a techniky) je každý rok. Koncom školského roka sú krajské kolá a celoslovenské vyvrcholenie je na jeseň a nezabúdajme že v roku 2011 bude v Bratislave aj ESI (Expo Science International), čo je príležitosťou pre prezentovanie sa všetkých mladých tvorivých ľudí.
 
Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí umožnili našu účasť na danom podujatí. Sú to : AMAVET ( p. Miro Janotka), Združenie rodičov ZŠ Š. M. Daxnera, pán viceprimátor Piliarik, pani prednostka Uhrinová, pani Gálffyová a Žiacky parlament, pani Lentovská, pani Galdíková, pani učiteľky Gverinová, Csanková, Albertová, Husztyová, Murínová a naše rodiny Gorondiová a Petrincová.   

Dano Gorondi & Maťo Petrinec

deviataci ZŠ Š. M. Daxnera
              Rimavská Sobota    

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *